2010. június 4., péntek

35

14 megjegyzés:

  1. Szemét!

    Egyébként meg: nagyon, de nagyon jogos.

    VálaszTörlés
  2. Természetesen nem rád gondoltam, remélem, ezt azért tudod!

    VálaszTörlés
  3. de azért rá is! :) amúgy nem tudom: nem kezd kicsit kifulladni ez "a képregény egy megvetett művészet, mert a galád akadémisták nem értenek belőle semmit, mert még a kádár rendszerben nevelkedtek, és ezért az agyuk teljesen beszűkült, a fiatal diplomások meg snasznak tartják, mert az öregek snasznak tartják, és mert egyébként is: a képregény gyerekeknek való" téma? félre ne érts: a strip jó és tetszik (arról nem is beszélve, hogy jó reklám a pendragon-nak :D - vigyázz csak viccelek), csak nem tudom - még mindig ennyire kell ennek a különbözőségnek a kihangsúlyozása?

    VálaszTörlés
  4. Nem, faterra tényleg nem gondoltam, mikor rajzoltam. Szerintem ő nem tartozik ebbe a kategóriába. De ha szerinted igen...

    "Mindig sunyi mosollyal nyitom ki őket" ... "mert dacára minden nyelvvizsgájuknak és diplomájuknak, az intellektualitásnak ezt a szintjét nem ismerik". Ebben szerintem nem az van, hogy jaj, szegény képregény, miért nézik le, brühühü. Éppen hogy azt mondom: nézzék csak le nyugodtan, maradjanak tudatlanok. De még ez sem igaz. Nincs ebben szó lenézésről. Nem tudom, szerintem nem támadok én ebben senkit és semmit. A fenébe, ez a strip arról szól, hogy mi, képregénybarátok, ismerünk és beszélünk egy nyelvet, amit a nagy többség nem, és ez jó érzéssel tölt el minket. Engem biztosan.

    VálaszTörlés
  5. egy: amit faterról írtam vicc volt, de úgy látszik nekem is mindenhez magyarázó szöveget kell raknom, nem elég a :D-jel. kettő: nem arról írtam, hogy szegény képregény brühühühühühü hanem, hogy tényleg muszáj-e magunkat ennyire megkülönböztetni más geek-ektől. mert bizony a diplomás értelmiségiek is geek-ek a maguk módján, bár ők tiltakoznának ez ellen, talán a sznobot sokkal jobban elviselik. emlékezz tikos és a prince of persia rajongók penge váltására. persze, hogy jó, hogy beszélünk egy közös nyelvet, ők meg beszélik a magukét. és akkor mi van? a saját nézőpontunkból mindannyian hülyének nézzük a másikat.
    nem tudom, hogy miért kell ennyire hevesen reagálnod, meg hogy Te nem támadsz senkit és kikéred magadnak: én feltettem egy kérdést, ami zavart, vagy izgatott. bocs hogy meg kommentelem a negatív érzéseimet is, nem pedig csak simán nem kommentelek ha valami nem tetszik. azt hittem azért kellett a blog, hogy első kézből kapd a kritikát legyen az jó, vagy rossz. de mondjuk ez most nem is egy kritika volt. csak egy kérdés, hogy Neked erről mi a véleményed. Te meg mindjárt személyeskedésnek veszed.

    VálaszTörlés
  6. Abszolút nem reagáltam hevesen. Fogalmam sincs, mire gondolsz. Azt hiszem, ha ez a kommunikáció ennyire nem működik kettőnk közt, ebben a formában abba is hagyhatjuk, mert annak tényleg nincs értelme, hogy mindenféle hangsúlyokat képzeljünk oda, ahol nincsenek is...

    Még egyszer elmondanám, bár a stripben elég egyértelműen benne van: nem arról van szó, hogy az értelmiség hülye, és nem tud mit kezdeni a képregénnyel, hanem hogy nem ismeri ezt a nyelvet. De igen, tényleg van a szövegben egy kis piszkálódás. Mert persze nem arról van szó, hogy csak az értelmiségiek vetik meg a képregényt, de a többivel én nem foglalkozom - nekem bőven elég lenne, ha ez a kivételesebb réteg elfogadná. De különben meg nem érdekel, ki mit gondol róla. A stripben leginkább egy hangulatot akartam megragadni, azt a hangulatot, amibe kerülök, mikor a Pozsonyi úton járok, mikor célirányosan megyek a könyvesboltba átvenni a rendelést egy szép nyári napon, és mikor utána izgatottan lapozom a villamoson. Nálam ez majdnem egy szertartás, én egészen transzba tudok esni ilyenkor. A képregény egy csodálatos valami. De látom, nem úgy jött össze a dolog, ahogy szerettem volna, viszont ennél jobban én már nem akarom megmagyarázni vagy védeni a stripet. Valószínűleg ez volt az első és utolsó eset, hogy hangot adtam az érzéseimnek ezzel az üggyel kapcsolatban - mert igenis belém nyilall néha, hogy itthon soha a büdös életben nem fogsz Eddie Campbell-t vagy Daniel Clowes-t kapni, de ez már tényleg a geek kategória, nyilván mindenkinek megvan a saját hobbija, te is és mások is mindjárt jöhettek a ti dédelgetett területeitekkel, amikről elmondható ugyanez, teljesen jogosan.

    Zárásként: szerdán voltam azon a beszélgetésen, amire hívtalak, és ami egyébként egy nagy darab szar volt - a Magvető szerkesztője is ott ült, és neki volt egy olyan mondata, hogy számára a képregényben mindig is az volt a vonzó, mint a rock and roll-ban: hogy nem elfogadott, hogy alulról szervezett, hogy underground. Nekem is ez adja az egésznek a szépségét. Ha holnaptól mindenki képregényt olvasna, soha többé nem foglalkoznék a médiummal. Ennyi. Az értelmiséggel meg semmi bajom, úgyhogy ha bárki olvasná a stripjeimet ebből a rétegből, ezúton is elnézést kérek tőle.

    VálaszTörlés
  7. Semmi baj! :D ;)

    VálaszTörlés
  8. azt hisze továbbra sem értjük egymást: a kérdés nem úgy szólt, hogy miért utálod az értelmiségieket, hanem, hogy miért különbözteted meg magad tőlük? szerinted egy ilyen blog készítése nem értelmiségi dolog?
    nem gondoltam egyszer sem, hogy Te ezzel bántani akarnál valakit csak kérdeztem... de erre már ne válaszolj, mert a témát lezártuk.

    VálaszTörlés
  9. Azért mégis válaszolok, de nem a vita kedvéért: odáig azért nem merészkednék, hogy ezt a stripet rajzolni értelmiségi dolog lenne. Én nem vagyok értelmiségi, ez meg sem fordult a fejemben. Így könnyű megkülönböztetni magam tőlük. De hát tudod, hogy én amúgy is megkülönböztetem magam mindentől és mindenkitől.

    VálaszTörlés
  10. A strip sokkal, de sokkal jobb, mint a kommentek... :)

    VálaszTörlés
  11. ...ezt akartam én is mondani, egy árva betűt nem kellett volna ideírni, annyira kerek volt ez önmagában.

    VálaszTörlés
  12. persze, hogy kerek, én csak kíváncsi voltam, hogy mi a véleménye erről Gergőnek. akart a fene ekkora buta vita hullámot indítani.

    VálaszTörlés